El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dimarts, 13 de juliol del 2010


Ahir dilluns, 12 de juliol, a les onze de la nit, es va emetre per TV3 el capítol de la sèrie de divulgació arqueològica "Sota Terra" dedicat a la batalla de Talamanca (1714). Pels interessats en aprofundir en el tema, LLibres de Matrícula us convida a consultar el volum "Talamanca 1714. Arqueologia d'una batalla" de la col.lecció Camp de Mart.
En aquest volum, a partir de la descripció de la batalla que el Marquès de Poal va fer en una carta enviada als consellers de Barcelona, s’ha procedit a un estudi històric i arqueològic del combat. El grup de recerca DIDPATRI (Didàctica del Patrimoni, SGR 2009-245) que treballa en arqueologia del conflicte i museïtzació de camps de batalla, va procedir, durant l’any 2008 a estudiar, prospectar i excavar el camp de batalla de Talamanca, amb l’objectiu de comprovar la descripció que n’havia fet el marquès de Poal, dels combats. Utilitzant tecnologia avançada de prospecció geofísica, amb combinació de sistemes d’informació geogràfica GIS, aquesta singular recerca, resumida i explicada en aquest llibre, va contribuir a localitzar l’escenari de la batalla i validar bona part de les descripcions aportades per les fonts textuals.