El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dimecres, 30 de setembre de 2009

Clergues i pecats a la baixa edat mitjana

Matrimonis clandestins, adulteris, conjurs i metzines, incest, cases de joc, prostíbuls... aquests eren pecats dels vendrellencs al s. XIV. Costums i hàbits que omplien la vida social de la baixa edat mitjana i que queden recollits en la documentació redactada pels bisbes en les seves visites periòdiques a les parròquies.

L’estudi que presentem és una anàlisi de microhistòria, una aproximació a la societat de dues poblacions penedesenques – El Vendrell i Sant Vicenç de Calders- a la baixa edat mitjana a partir d’una font que, amb la voluntat d’establir l’ordre cristià als parroquians i al clergat, posa al descobert l’excepció i els costums més arrelats entre la població.


En aquest llibre es posa de manifest com el comportament humà té unes constants inherents que es mantenen al llarg del temps. Les necessitats d’homes i dones de qualsevol època son essencialment les mateixes; el que canvia és la manera com cadascuna de les societats les interpreta i les regula.L'AUTORA: Núria Canyelles Vilar és historiadora i arxivera. Llicenciada amb grau en Història Medieval per la Universitat de Barcelona i Màster en Arxivística per la URV de Tarragona, va gaudir d'una beca Erasmus a la Universitat de Toulouse-Le Mirail per a fer recerca. Actualment dirigeix l’Arxiu Municipal de Torredembarra i realitza tasques d’assessorament, de difusió i de didàctica en ambdós àmbits professionals. Ha participat en diversos congressos i jornades tant d’història medieval com d’arxivística. Ha col•laborat en vàries publicacions, entre les darreres, el capítol corresponent a la història medieval del llibre Història del Vendrell. Amb el present treball va obtenir el Premi Raimon de Penyafort del Museu del Vi de Vilafranca del Penedès.