El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dilluns, 11 d’abril de 2011

Llibres de Matrícula a CalafellDivendres 8 d'Abril a l'Hostal Antiga de Calafell LLibres de Matrícula va fer la presentació de la seva trajectòria editorial.
Durant l'acte, que podem qualificar de reflexió en veu alta de les línies que han conduït el projecte editorial aquests darrers anys, es va fer un recorregut per la col.lecció de Microhistòria, en els seus inicis dedicada a la cultura calafellenca i penedesenca, i actualment de caire més universalista, tocant àmbits com la Guerra Civil espanyola, les condicions de vida en la Casa de Caritat de Barcelona, els templers a Catalunya... En aquest context es van presentar dues novetats editorials, "Les meves tres Espanyes. Memòries d'un brigadista rus a la Guerra Civil espanyola" de Zakhar Plavskin, i l'Arxiu de la Memòria, un nou projecte editorial que té com a objectiu reunir la memòria de les persones del carrer en uns llibrets de configuració senzilla, que recolliran els records i vivències quotidianes d'un món que va desapereixent: conflictes, feines, costums, festes, alegries i misèries.... com deia en Joan Santacana, a la memòria ens hi podem acostar per la nostàlgia o pel turment, i és estirant aquests dos fils que podem configurar una imatge d'allò que va esdevenir.
En l'acte, en F. Xavier Hernàndez Cardona va presentar també la col.lecció de Camp de Mart, dedicada a l'arqueologia dels conflictes bèlics, i centrada particularment en la Guerra de Successió, i la revista "Ebre 38. Revista internacional de la Guerra Civil 1936-1939".