El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dilluns, 17 de novembre del 2008

Biblioteques en guerra
















autora: Montserrat Comas




Els llibres catalans s’escamparan per totes les cases, per totes les mans, per tots els camins i arribaran als camps atrinxerats i justificaran el fusell dels nostres soldats que defensen el llibre obert! I quan els infeliços esclaus de la incivilització recullin davant la terra recremada del camp de batalla el cadàver d’un dels nostres herois, es quedaran molt sorpresos de trobar-hi dins la motxilla un llibre català. (Anna Murià. Grup Sindical d’Escriptors Catalans - Diada de Sant Jordi. 1937)

Potser ens sorprenguin l’entusiasme i confiança d’aquestes paraules d’Anna Murià adreçades a tots els catalans i catalanes el dia de Sant Jordi en plena Guerra Civil, però ens recorden que al llarg de la història la més temuda de les armes no ha estat el fusell sinó el llibre. Els llibres -metralletes de pensaments i idees- i les biblioteques – els seus grans baluards defensius- han estat sempre objectius militars principals.

En aquesta obra, les biblioteques no son cremades ni bombardejades, però el que passa al seu interior –en tant que santuaris de la cultura- reflexa el moviment de la història i els canvis en la societat. A través d’una documentació tant minuciosa com els diaris de les bibliotecàries, la historiadora i bibliotecària M.Comas, agafa les biblioteques com a objecte d’anàlisi per estudiar el desenvolupament de la Guerra Civil en tres poblacions del Penedès: Sitges, el Vendrell i Vilafranca del Penedès.