El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dilluns, 17 de novembre del 2008

Milites Christi. Història i llegendes dels templers


















autor: Marcel Poblet





La Cavalleria del Temple és un dels grans ordes religiosomilitars que van néixer al s. XII en el marc de la societat feudal europea i les croades a Terra Santa. L’excel•lència del potencial militar –basat en el domini de la cavalleria pesant- i una forta motivació ideològica – que avui qualificaríem de fanatisme religiós- van ser les claus de l’èxit en el context d’una societat marcada per les pugnes entre els poders terrenals i espirituals. A Catalunya, l’activitat de l’orde del Temple és significativa pel fet de ser una terra de frontera amb els Estats Musulmans de la Península Ibèrica. Amb tot, l’extraordinària fama que assolí l’orde durant dos segles i sobretot el seu sobtat final han donat peu a multitud de llegendes de caire esotèric i iniciàtic que entre altres coses, s’han vist reflectides en la proliferació de grans best sellers i macroproduccions cinematogràfiques.

Aquest estudi fa una aproximació, sintètica però acurada, a la història del Temple en el context de la societat cristiana medieval. Bo i situant-se des d’una perspectiva catalana va repassant els aspectes més destacats del context on es va desenvolupar el Temple, la seva formació i organització interna –fent esment especial a la comanda catalana de Barberà- la sobtada desaparició i d’alguns dels tòpics dels quals n’esclareix el referent històric del llegendari.

1 comentari:

Raimon de P. ha dit...

Esmeneu, si us plau, a la ressenya la paraula "ordres", que ha de ser sense erra: "ordes" (i masculina).
Gràcies