Llibres de Matrícula és una editorial amb seu a Calafell, vinculada al grup de recerca "Didàctica del Patrimoni" de la Universitat de Barcelona. El seu objectiu ha estat omplir un buit editorial existent a Catalunya en la publicació de treballs i recerques referides a la microhistòria i a l'arqueologia del conflicte.
El nostre projecte.
Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.
dimecres, 30 de setembre del 2009
Un noble català a la guerra de Successió
L’estudidel comportament de la noblesa catalana a l’entorn de la guerra de Successió encara és una tasca pendent. Sabem moltes coses dels caps més rellevants del braç militar, però desconeixem les estratègies de la petita i mitjana noblesa per sobreviure al conflicte.
Aquest treball pretén mostrar la història d’un d’aquests nobles, el baró de Cervelló. No es tracta, certament, d’un personatge destacat en el conflicte; és més aviat un noble que segurament no sabia massa bé quin bàndol triar; les circumstàncies el van acostar al camp austriacista, hom sospita que sense massa conviccions, però la mort el va alliberar de veure el resultat de l’elecció.
L’exhumació de la tomba del baró ha permès una aproximació a la història d’aquesta noblesa desconeguda. A partir de les seves restes, l’equip del Taller de Projectes de la Universitat de Barcelona, amb l’ajuda de l’il·lustrador Francesc Riart i l’antropòloga Marta Pujol, ha intentat recrear el personatge i les circumstàncies socials i històriques del seu entorn en un moment que fou cabdal per Catalunya. L’atzar ha fet que aquest estudi es dugués a terme al bell mig de la commemoració de la guerra de Successió.
ELS AUTORS: El Joan Santacana i la Nayra Llonch són membres de DIDPATRI, grup de recerca consolidat de la UB, des d’on treballen per la didàctica i difusió del patrimoni. Els seus esforços de divulgació i interpretació del patrimoni cultural s’articulen sobretot a través de l’assessorament en la creació de museus, de la docència i de la publicació d’obres de difusió del patrimoni i la història. Entre els seus treballs més recents es troben Museo local: la cenicienta de la cultura i la publicació d’HERMES. Revista de museología (totes dues d’Edicions TREA, Gijón) i Blat, metalls i cabdills. Catalunya del neolític a la iberització (Rafael Dalmau, Editor), aquest darrer títol obra de Joan Santacana i Josep Bosch.
La Marta Pujol és arqueòloga, especialitzada en paleoantropologia i ha treballat al laboratori de paleoantropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa al Museu d’Arqueologia de Catalunya en tasques de didàctica i difusió i està molt vinculada als projectes de recerca del Laboratori de Paleoantropologia del mateix museu.
Som una petita editorial de Calafell dedicada a la divulgació de la Història a partir de les seves fonts primàries.
Publiquem llibres de microhistòria de la nostra comarca i d'arreu dels territoris de parla catalana.
Actualment treballem en col·laboració amb el Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada