El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dimarts, 22 de novembre del 2011

Presentació del Llibre "L'anarquista de Trieste. Memòries d'un indignat del segle XX" d'Umberto Tommasini

El proper dimecres 30 de novembre, a las 19h00, tindrà lloc al local de la FELLA, C/ Joaquim Costa 34, baixos la presentació del llibre "L'anarquista de Trieste. Memòries d'un indignat del segle XX" d'Umberto Tommasini publicat per Llibres de Matrícula, una autobiografia entre Trieste y Barcelona del ferrer anarquista, a cura de Claudio Venza, que inclou una entrevista amb Claudio Magris.

A l’acte hi participaran: Claudio Venza, responsable de l'edició italiana, Pelai Pagès i Blanch, de la Universitat de Barcelona, autor del Pròleg, Bernat Muniesa, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, i Pere Gabriel, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Moderador: Antoni Castells, historiador i economista.

Les Memòries d´Umberto Tommasini (Trieste 1896-1980) ens mostren la vessant humana d’un segle de conflictes, de la Gran Guerra al moviment del 68, incloent la seva experiència a la Barcelona revolucionària del 1936. El té la mirada d’un home compromès amb els ideals llibertaris, però sobretot, amb les persones, ja que Tommasini creu fonamentalment en la necessitat de la dignitat del l’ésser humà per damunt de les idees, la qual cosa ens demostrarà en cada un dels episodis de la seva intensa vida.

Segons l’escriptor triestí Claudio Magris, el protagonista té una “veu extraordinària” i el llibre és “un llibre èpic. Un llibre que, a més de documentar-te, et fa palpar l’experiència concreta de la vida en aquest gran moment històric i en aquesta situació terrible; et fa sentir la dialèctica històrica sense caure en cap ideologia estèril. L’anarquista de Trieste té una notable capacitat per narrar, per fer viure les coses; per fer-te veure aquella Barcelona, aquella gent, per captar-les amb un sol traç."