El nostre projecte.

Editorial Llibres de Matrícula pretén dinamitzar un sector de la indústria editorial catalana, el de la història de les mentalitats i la microhistòria , que sovint es confon amb la història local.

dilluns, 11 d’abril de 2011

Les meves tres Espanyes

Llibres de matrícula es complau en anunciar-vos la nova publicació del llibre "Les meves tres Espanyes. Memòries d'un brigadista soviètic a la Guerra Civil espanyola", de Zakhar Plavskin.
El juny de 1938, a l'edat de vint anys, Plavskin va arribar a l'Espanya republicana com traductor voluntari de les Brigades Internacionals. (...) Plavskin, en els mesos que va residir a Espanya, va viure, doncs, el període de la davallada definitiva de la República, però, val a dir, que tret del període final -després de la pèrdua de Catalunya i en plena crisi política del govern republicà motivada per la creació de la Junta de Casado-, les seves memòries no reflecteixen el pessimisme que en el seu cas seria lògic. De fet, Plavskin explica la seva experiència amb un gran entusiasme juvenil, no absent de respecte pel que representa una guerra en la que cada dia veu com moren amics i col·laboradors, d'emoció per la causa que està defensant, i amb la clarividència d'un home que, sobretot a partir de la perspectiva històrica que ha transcorregut des de la fi de la guerra fins al moment en què va escriure les memòries, és molt conscient de què, a més de la pròpia guerra, en el camp republicà s'estaven ventilant al mateix temps conflictes polítics i ideològics molt intensos.
Pelai Pagès i Blanch